Filmlerle Sosyoloji

Özlem Tuğçe KAYMAZ profil resmi

Kategorisi : Kitap

Yayınlanma tarihi : 26.03.2012

Etiketleri : Brazil, Dövüş Kulübü, Sineklerin Tanrısı, Hamam, toplumsal teori, sosyoloji, sinema, Filmlerle Sosyoloji, Hayat Güzeldir, Matrix


Toplumu ve toplumsal olayları dönem dönem sinemaya taşıyan yönetmenler kimi zaman bir döneme işaret ederken kimi zaman da bir dönemin ta kendisi olabiliyor.

Matrix'in unutulmaz sahnelerinden biri olan kırmızı hap ile mavi hap arasındaki seçim anı gerçekliğe travmatik bir uzanışmı yoksa Matrix'in kontrolünde bir yanılsamaya devam etmek mi ? sorularının cevapları sanıldığı kadar basit verilmemez. Bunlar Çok ciddi alt metinler barındıran, gösterilen ve onun altındaki "gerçeklik" ilişkisi kuşkusuz uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor. Bu bağlamda da Sosyoloji ve Kültürel kodlar bir filmin analizi için en önemli yardımcı unsurlar hatta yol göstericiler oluyor. 

Bülent Diken ve Carsten B. Laustsen'in ortak çalışması olan Filmlerle Sosyoloji kitabı; Hamam, Sineklerin Tanrısı, Tanrı Kent, Dövüş Kulübü, Brazil, Hayat Güzeldir gibi önemli filmlere Sosyolojik bir bakış açısı getirerek, bu filmler hakkında daha önce söylenmemiş ve irdelenmemiş noktaları okuyucuyusuyla paylaşıyor. 

Eğer filmlerin sadece film olduğuna inanıyorsanız, bakış açısınızı değiştirebilecek bir kitap bu, çünkü filmler sadece film değildir. Filmler toplumun bazen gördüğü ve unuttuğu bazense göremediği bir çok şeye ışık tutan, gerçeklik yansımalarıdır. 

 

Diken, Bülent& Laustsen, Carsten B. 2010. Filmlerle Sosyoloji. İstanbul: Metis Yayınları

 

Bülten kaydı için tıklayınız