SİNEMA VE PSİKOLOJİ

Burçak Zeynep Bozkurt profil resmi

Kategorisi : Sinema

Yayınlanma tarihi : 02.11.2012

Etiketleri : sinema, psikanaliz, senaryo yazımı, karakter analizi


Psikoloji, insanların dışarıdan gelen sinyallere tepki verme halidir. Bir insanın ruh halinin değişmesi için de bir olaya maruz kalması veya biriyle diyalog halinde olması gerekir.  Psikolojik rahatsızlıkların temel sebebi ise beyin fonksiyonlarının yanlış çalışıyor olmasıdır ve bunun nedeni de dışarıdan gelen bir faktöre dayanmaktadır.

 

Gerçek hayatta olduğu gibi, sinemada da psikolojinin yeri ve önemi çok büyüktür. Çünkü bir filmin başlaması ve karakterin ruh halini tetiklemek için ilk  ve son sahnelerde birer düğüm noktası olması gerekir ki hikaye başlasın ve filmin sonunda bir neticeye bağlansın. Analizi yapılmış bir senaryoda, seyirci yeri geldiğinde kendini karakterle özdeşleştirebilmekte ve durumun psikolojisini daha iyi anlayabilmektedir. Burada  psikalaliz, yani karakter tahlilinin büyük bir önemi var çünkü başarısız olan psikanalizler ise izleyiciye gerçekçi gelmez ve filmden de koparır.

 

Bütün filmlerin konusu, karakterleri ve çekilen mekanlar çevremizden meydana gelmekte ve her birimizden parçalar barındırmaktadır. Bu nedenle de hikayenin ve karakterlerin gerçek anlamda yaşamaları gerekir.  Her insanın kendini diğerlerinden ayıran bir özelliği vardır ve bu durum karakterler için de geçerlidir. Gerek jest ve mimiklerle, gerekse diyaloglarla karakter yapısının ortaya çıkarılması kurgu kadar önemlidir. . Ayrıca karakterler arası ilişki, kişinin psikolojik durumu ve o anki ruh halini vurgulamak için diyaloglar arasında çatışmalar yeri geldiğinde uygulanabilir

 

Bunu yapabilmek için senariste düşen görev öncelikle karakterlerin analizinin dikkatllice yapılması ve bulunulan ortamın incelenmesi gerekir. Bunun için araştırma yapmak ve gerekirse psikolojik kaynaklara başvurmak veya bir psikiyatra danışmak çok önemlidir.

 

 

Kaynakça:

 

Wikipedia/ insan ilişkileri

Wikipedia/ psikoloji

ÖZAKMAN Turgut(2000) Senaryo yazım tekniği. Istanbul: Metis

CORRİGAN Timothy (2012) Film eleştirisi el kitabı. Istanbul: Dipnot yayınları

Bülten kaydı için tıklayınız